11.07.2014.

Svetsko prvenstvo u fudbalu na močvarnom terenu

Performanse u ekstremnim uslovima i noge poput velikog severnog jelena igraju važnu ulogu na Svetskom prvenstvu u fudbalu na močvarnom terenu smatra Nokian Tyres.

Šta je tako očaravajuće na utakmicama na Marakana stadionu u Rio de Žaneiru? Ili probijanje kroz blato do kolena u kaljuzi močvare Vuorisuo u Hirinsalmi u Finskoj, koja služi kao fudbalski teren? Ne postoji jednostavan odgovor, ali možda fudbal u močvari budi neki primitivni nagon ka uzbudjenju, zabavi ili da se samo zaroni u blato.

Petnaesto Svetsko prvenstvo u fudbalu u legendarnoj Varusio močvari u Ukkohalla, Hirinsalmi održaće se 18. i 19. jula. Takmičenje nastavlja da privlači interesovanje, a ove godine organizatori očekuju 250 timova sa skoro 5.000 igrača i više od 10.000 posetilaca iz deset različitih zemalja.

Svetsko fudbalsko prvenstvo u močvari 2014. potpuna je suprotnost u odnosu na Svetsko prvenstvo koje se završava. Izgradnja novih fudbalskih stadiona u Brazilu koštala je milijarde evra, dok se u Hirinsalmi utakmice odvijaju u uglavnom na prirodnim blatnjavim tresetištima. Oba događaja imaju svoj vid zabave i rekreacije, ali Hirinsalmi sigurno nudi više blata.

- Mislim da je ovaj sport interesantan za ljude, jer je fudbal u močvari izuzetan doživljaj i potpuni je beg iz svakodnevnog života. Probijanje kroz blato do kolena je zabavno, ali su mečevi su takođe ozbiljno takmičenje. To ludo i zabavno iskustvo je ipak sport. Radi se uglavnom o zabavi, ali takmičarskii duh je zaista prisutan od polufinala pa nadalje i timovi imaju jaku volju za pobedom, kaže Kimo Kihala, predstavnik organizacije Svetskom fudbalskog prvenstva u močvari.

Visoke performanse u ekstremnim uslovima

Nokian Tyres je već godinama sponzor ovom prvenstvu. Ali šta kompanija ima zajedničko sa ovim sportom?

- Fudbal na močvarnom terenu i razvoj guma za zahtevne severne uslove, zahtevaju savršeno upravljanje ekstremnim okolnostima, besprekoran timski rad, strast i posvećenost. Osim toga, ova vrsta fudbala je zabavna kao i naši proizvodi koji omogućavaju sigurnu i udobnu vožnju, kaže Antti-Jusi Tahtinen, potpredsednik za marketing i komunikacije u Nokian Tyres.

Dvodnevni događaj se sastoji od 700-800 mečeva na dvadeset 35 x 60 metarskih močvarnih polja sa različitim gustinama. Postoji šest serija u takmičenju, a jedan tim čine golman i pet igrača. Pravila su slična običnom fudbalu, ali su osnovne razlike manje polje i kraći mečevi.

Jačina, volja, i noge poput losa

Utakmice traju 2 x 10 minuta, medjutim već nakon samo 30 sekundi u močvari disanje je otežano i oseća se umor. Prema rečima Kihala, sport zahteva dobru fizičku kondiciju i posvećenost.

- Ne postoji grupa ljudi koja je specijalno stvorena za ovu igru, ali duge noge kao kod losa je definitivno prednost kada ste duboko u močvari. Biti fudbaler ne znači nužno dobre performanse u močvari, ali je sigurno prednost. Često, oni koji su samo jednom probali ovaj sport, postaju standardni prvotimci i učestvuju u takmičenjima iz godine u godinu, dodaje Kihala.

Na Svetskom prvenstvu 2013., svih šest serija osvojili su finskih timovi. Ovogodišnje takmičenje uključuje ekipe iz Nemačke, Rusije, Švedske, Islanda, pored ostalih. Sport je postao toliko popularan u Islandu, da je godišnje takmičenje najveći letnji događaj u zemlji. Entuzijasti fudbala na močvarnom terenu se mogu naći čak u Indiji.