27.01.2016.

Razglednica iz Beča

Pneumaster TIM nas je već navikao na razglednice sa zanimljivih putovanja i sa nestrpljenjem smo očekivali novu.

Nakon prošle koja nam je stigla iz Praga, ovoga puta to je Beč.

Neko bi rekao da je to logično i ne bi pogrešio. Obe prestonice su kulturno i istorijski značajne za Srbiju.

 

Beč je danas prava evropska kulturna prestonica, grad koji je pri vrhu svetske liste najpoželjnijih za život, dom valcera i univerziteta koji se osim dugog postojanja hvale i sa devet Nobelovih nagrada. 

Šenbrun

Pred kraj 17 veka, car Leopold I angažovao je baroknog arhitektu Bernarda Fišera fon Erlaha da sagradi veličanstvenu lovačku kuću za prestolonaslednika. Pola veka kasnije, u vreme vladavine Marije Terezije, Šenbrun je postao centar dešavanja za carsku porodicu, dvorske dame i gospodu. 

Od tada je ovaj dvor ugostio mnoge vodeće evropske državnike. Iako je Austrija danas republika, Šenbrun je ostao mesto političih susreta na najvišem nivou. Fantastična arhitektura i dekorisane sobe učinile su Šenbrun kulturnim blagom i turističkom atrakcijom prvog reda. 

Dvorac Belvedere jedna je od najlepših bečkih znamenitosti. Sagrađen je u 18. veku kao letnja rezidencija princa Eugena Savojskog, velikog vojskovođe koji je služio na dvoru Habsburgovaca.

Bez obzira na spoljašnju privlačnost, posebno Gornji Belvedere, ono što čitavom kompleksu daje poseban utisak i lepotu su vrtovi koji povezuju palate.

S vrha Gornje palate pruža se veličanstveni pogled na Beč i sami vrt, a tako je cijeli kompleks kasnije i dobio ime koje nosi (Belvedere - lep pogled).


Hundertwasser je jedan od bečkih simbola, baš kao što Gaudi simbolizuje Barselonu, stambeni kompleks u četvrti Landstraße, prikladno nazvan Hundertwasserova kuća, odnosno Hundertwasserhaus.

Friedensreich Hundertwasser, koji se inače nije bavio arhitekturom,  pedesetih godina došao je na ideju da bolje uklopi gradjevine i okolinu. Tako je s vremenom nastala ideja o stambenom kompleksu zakrivljenih linija koji bi bio stopljen s prirodom.

Na broju 13 nalazi se KunstHausWien, još jedna građevina koju je zamislio Hundertwasser i u kojoj se nalazi muzej posvećen upravo njemu i njegovom radu.


Grad koji je 'stvorio' ili na svetsku kartu stavio danas savršeno uobičajena jela poput bečke šnicle, štrudle od jabuka ili Sacher torte, svakako zaslužuje epitet jednog od najboljih mesta u Evropi za uživanje u raznovsnoj hrani.

Kafanska kultura ovdje je istinska institucija, nešto što morate probati ako želite osetiti pravi Beč.

Ono što se posebno naglašava u bečkim kafanama je odsutnost vremenske dimenzije, odnosno potpuno prepuštanje užitku koje traje satima.

 

 

Do sledećeg putovanja!