23.04.2015.

Nokian Weatherproof pneumatici za sve vremeske uslove – bezbednost i komfor u vožnji tokom cele godine

Dobro prijanjanje u zimskim uslovima, pouzdane performanse

Nova porodica zimskih pneumatika Nokian Weatherproof sa vrhunskim karakteristikama stavlja tačku na stalne zamene pneumatika, što je problem vozačima svakog proleća i jeseni. Ovaj vrhunski primer revolucionarnog koncepta kompanije Nokian Tyres namenjen za sve vremenske uslove, predstavlja kombinaciju bezbednosti zimi i precizne, stabilne vožnje kao i čvrstog upravljanja koje poseduju Nokian letnji pneumatici. Vrhunske inovacije najsevernijeg proizvođača pneumatika na svetu, omogućavaju da Nokian Weatherproof pneumatici pružaju komfornu vožnju u svim godišnjim dobima.


Multi talentovana Nokian Weatherproof porodica proizvoda namenjena je vozačima koji žele bezbednu opciju za sneg i lapavicu ali koji takođe žele da voze efikasno i bez napora tokom letnjih meseci.Nokian Weatherproof porodica proizvoda nudi izdržljive performanse na putevima i ulicama Centralne Evrope, a proizvodi se u različitim dimenzijama za moderna putnička vozila, SUV i kombi vozila. Na svim dimenzijama pneumatika nalazi se simbol pahuljice (3PMSF), što govori da su ovi pneumatici zvanično odobreni za upotrebu u zimskim uslovima.

Veliki izbor dimenzija za putnička vozila kreće se od 13 cola pa sve do 18 cola. Dimenzije koje su namenjene težim SUV vozilima kreću se od 16 do 18 cola. Indeksi brzine za ovu modernu porodicu proizvoda namenjenih za upotrebu tokom cele godine su indeksi T, H i V. Jedan značajan deo dimenzija poseduje oznaku XL za najveći mogući kapacitet opterećenja. Raspon dimenzija za dostavna i kombi vozila kreće se od 14 do 16 cola (indeks brzine N, R i T). U izboru dimenzija ovog novog Nokian Weatherproof pneumatika nalaze se različiti dizajni šare za veća vozila i za lakše terete.

Nova Nokian Weatherproof porodica pneumatika nudi jednu od najvećih paleta proizvoda na tržištu u segmentu pneumatika namenjenih svim vremenskim uslovima. Nokian Weatherproof biće dostupan kod prodavaca pneumatika na jesen 2015. Najznačajnije tržište ovih novih proizvoda biće Centralna Evropa.
 
Bezbedan zimi, precizan leti

Uspešan koncept za sve vremenske uslove kompanije Nokian koji dolazi od najsevernijeg proizvođača pneumatika na svetu, sada se širi i na Evropsko tržište. Suština koncepta je da pruži funkcionalno rešenje za vozače koji žele da se oslobode sezonskih zamena pneumatika ali i dalje žele da zadrže najbolju moguću zaštitu tokom cele godine na putevima prekrivenim snegom, lapavicom i kišom.

U novoj porodici proizvoda ogleda se i oseća majstorstvo kompanije Nokian Tyres u pogledu konstrukcije pneumatika i gumenih smeša. Razvoj inovativnih proizvoda takođe zahteva hiljade sati ispitivanja na ispitnoj stazi najsevernijeg proizvođača pneumatika na svetu u mestu Ivalo, severno od Arktičkog kruga. Odlične karakteristike u letnjim uslovima konačno su uobličene onda kada je pneumatik Nokian Weatherproof prošao kroz strog program ispitivanja na brzinskim stazama u Nemačkoj i Španiji.

- Svestrani Nokian Weatherproof je zimski pneumatik sa odličnim prijanjanjem. Istovremeno, to je takođe i letnji pneumatik koji se precizno kreće u toplim letnjim uslovima. Prema našim testovima, Nokian Weatherproof pneumatici su mnogo bezbedniji i svestraniji u poređenju sa tipičnim pneumaticima za sve sezone. Simbol pahuljice takođe pokazuje da je pneumatik pogodan i zvanično odobren za upotrebu zimi, navodi menadžer u odeljenju razvoja proizvoda Olli Seppälä u kompaniji Nokian Tyres.

Kanalisan centralni blok - odlično prijanjanje na snegu, efikasna zaštita od klizanja na lapavici

Svaki milimetar agresivnog dizajna profilnih šara izdržljivog Nokian Weatherproof visokih performansi ispunjava određenu ulogu. Strma geometrija površine centralnog područja, sa velikim blokovima, brižljivo je usavršena da bi seobezbedilo odlično prijanjanje na snegu i na mokrom putu. V-blokovi gazeće površine koji izgledom podsećaju na sekiru, čvrsto prijanjaju na snegom prekrivenom putu. Veliki broj lamela i način obrade blokova povećavaju silu prijanjanja na rubovima i time dodatno poboljšavaju prijanjanje. Klinasta uzvišenja između centralnih i ramenih blokova ojačavaju precizan osećaj upravljanja kao i temeljno testirano, odlično prijanjanje na snegu.

Duboki i otvoreni kanali na centralnim blokovima (Kanalisan centralni blok) pojačavaju prijanjanje u ekstremnim zimskim uslovima. Ovi kanali rade punom snagom i na mokrom. Oni efikasno izbacuju lapavicu i vodu iz prostora između pneumatika i kolovoza, čime se efikasno sprečava klizanje na lapavici i akvaplaning. Odlične karakteristike u pogledu akvaplaninga zaokružuju moderni polirani kanali koji ubrzavaju odvođenje vode i lapavice.

Stabilnost u vožnji, prijanjanje i izdržljivost bez obzira na temperaturu

Ispitivanja pokazuju da se Nokian Weatherproof lagano i precizno kreće čak i na suncem sprženom i suvom asfaltu. Kruti rameni blokovi pružaju stabilnu vožnju čak i pri visokim brzinama i obezbeđuju lako i brzo zaustavljanje novog pneumatika čak i na kišom natopljenom putu.

Najveći izazov u smislu razvoja materijala bile su ekstremne varijacije temperature, od više desetina stepeni ispod nule do gorućih vrućina. Gumena smeša pneumatika Nokian Weatherproof je skrojena za promenljive uslove. Ona fantastično funkcioniše unutar širokog temperaturnog opsega i može da izdrži grubo habanje čak i u toplim letnjim mesecima. Prijanjanje zimi je odlično pri temperaturama oko nule i nešto ispod nule. Napredna smeša sa silikom takođe omogućava dobro prijanjanje na mokrom kolovozu i nizak otpor pri kotrljanju čime se smanjuje potrošnja goriva.

Novi pneumatik Nokian Weatherproof SUV - stabilnost skrojena za primenu na SUV vozilima

Više efikasnih inovacija gazeće površine robusnog SUV modela. Specijalna Kruta zona u ramenom delu dizajnirana je između blokova gazeće površine da bi se dodatno ukrutilo rame pneumatika. Kruta zona donosi više preciznosti i mirniju vožnju pogotovo na suvim putevima. Novi Nokian Weatherproof SUV može bezbedno i mirno da ponese i izdrži velika opterećenja točka na ledu, snegu, suvom putu ali čak i na opasnoj lapavici. Gumena smeša je čvršća nego kod modela za putnička vozila što daje posebno precizan osećaj upravljanja.

Pažljivo odabrana i ispitana konstrukciona rešenja učinila su da pneumatik Nokian Weatherproof postane uravnotežena pokretačka snaga vozila. Uže ispleteni najlonski pojasevi na ramenom delu učvršćuju konstrukciju čeličnog pojasa i redukuju kretanje blokova na šari pneumatika. Ovo se oseća kroz precizan osećaj upravljanja u brzim krivinama ili prilikom promene trake.

Indikator za bezbednu vožnju - precizna informacija o stanju pneumatika

Informacije o položaju ugradnje i pritisku na bočnom zidu pneumatika Nokian Weatherproof unapređuju bezbednost i komfor. Prilikom zamene pneumatika, na površini sa informacijama se može zabeležiti pravilan pritisak i mesto ugradnje pneumatika. Bezbednost se dodatno unapređuje i novim segmentom na kome se beleži zatezni moment zavrtnja za točkove kod aluminijumskih felni.

Kao i ranije, na vrhu gazeće površine nalazi se indikator za bezbednu vožnju (DSI), patentiran od strane kompanije Nokian Tyres. Brojevi na sredini površine pneumatika prikazuju koliko je preostalo dubine profila u milimetrima. Simbol pahuljice indikatora za zimsku vožnju (WSI) ostaje vidljiv do dubine šare od četiri milimetra. Kada se pahuljica pohaba, vozač bi trebalo da kupi nove zimske pneumatike ukoliko želi da zadrži dovoljan nivo bezbednosti.

Nokian Weatherproof – više od četiri godišnja doba

  • Superioran na snegu, odlično prijanjanje čak i na mokrom putu
  • Izdržljive vrhunske performanse tokom cele godine
  • Ekstremno stabilna i komforna vožnja


Glavne inovacije:

Prilagođen centralni deo. Odlično prijanjanje u zimskim uslovima.Strma geometrija površine centralnog područja brižljivo je prilagođena da obezbedi odlično prijanjanje na snegu i na mokrom putu. V-blokovi gazećeg sloja koji izgledom podsećaju na sekiru, čvrsto prijanjaju na snegom prekrivenom putu. Veliki broj lamela i način obrade blokova povećavaju silu prijanjanja na rubovima i time dodatno poboljšavaju prijanjanje. Klinasta uzvišenja između centralnih i ramenih blokova ojačavaju precizan osećaj upravljanja kao i odlično prijanjanje na snegu.

Kanalisan centralni blok. Ekstremno prijanjanje, efikasna zaštita protiv klizanja na lapavici. Duboki i otvoreni kanali na centralnim blokovima pojačavaju prijanjanje u ekstremnim zimskim uslovima. Ovi kanali efikasno izbacuju lapavicu i vodu iz prostora između pneumatika i kolovoza, čime se efikasno sprečava klizanje na lapavici i akvaplaning.

Nokian Weatherproof gumena smeša. Prilagođena bezbednost i izdržljivost.Gumena smeša je skrojena za promenljive uslove; ona fantastično funkcioniše unutar širokog temperaturnog opsega i može da izdrži grubo habanje čak i na toplom letnjem vremenu. Prijanjanje zimi je odlično pri temperaturama oko nule i nešto ispod nule. Napredna smeša sa silikom takođe omogućava dobro prijanjanje na mokrom kolovozu i nizak otpor pri kotrljanju čime se smanjuje potrošnja goriva.

Kruta zona. Stabilna i uravnotežena vožnja.Specijalna Kruta zona u ramenom delu je dizajnirana da bi se dodatno ukrutilo rame pneumatika Nokian Weatherproof SUV. Kruta zona doprinosi boljoj preciznosti i mirnijoj vožnji pogotovo na suvim putevima.

Polirani kanali. Bezbednost na mokrom kolovozu. Polirani kanali omogućavaju odvođenjesnega i lapavice.

Nokian All-Weather – zimski pneumatici koje možete da koristite tokom cele godine

Nokian pneumatici za sve vremenske uslove kao što je Nokian Weatherproof obezbeđuju bezbednost pravog zimskog pneumatika i stabilnost i upravljanje letnjeg pneumatika. Oni su izdržljivi i namenjeni su za upotrebu tokom cele godine.

Mokri, snegom i lapavicom prekriveni putevi

Za razliku od klasičnih pneumatika za sve sezone, Nokian Weatherproof poseduje simbol pahuljice (3PMSF) tako da ste sigurni da ispunjava sve zahteve koji se postavljaju pred zimske pneumatike. U stvari, pneumatik Nokian Weatherproof je dizajniran kao zimski pneumatik visokih performansi za upotrebu tokom cele godine. On zadržava fleksibilnost pri niskim temperaturama pružajući snažno prijanjanje na snegu i precizno kočenje na ledu zahvaljujući svojoj prirodnoj gumenoj smeši na bazi silike i kanola ulja. Nokian Weatherproof takođe efikasno sprečava pojavu akvaplaninga i trenutno se zaustavlja na mokrom kolovozu.


Suv kolovoz

Nokian Weatherproof pruža izvanredno upravljanje na čistom asfaltu ali i kod prolećnih pljuskova ili zimskih mećava. On nudi ekstremnu stabilnost i prijanjanje, čak i pri visokim brzinama na suvom putu.

Tokom cele godine

Bez obzira na temperaturu ili vaš stil vožnje, znaćete da cenite osetljivost na pokrete upravljača što je jedna od osobina pneumatika Nokian Weatherproof. Pneumatik za sve vremenske uslove pruža prvoklasnu bezbednost kao i ekonomičnost.

Uživaćete u dugom životnom veku gazeće površine što se postiže dodavanjem prirodnih ulja radi otpornosti na kidanje. Sa tako izdržljivom gazećom površinom, ostvarujete odličnu kilometražu u svim godišnjim dobima. Lako kretanje pneumatika Nokian Weatherproof obezbeđuje manju potrošnju goriva i emisiju CO2.

www.nokiantyres.com

Trgovinski lanac za pneumatike i servisna mreža Vianor kompanije Nokian Tyres:

http://vianor.com/