17.02.2014.

Nokian Tyres: prve gume u svetu sa ili bez šiljaka

Nokian Tires predstavlja prvi na svetu zimsku gumu bez šiljaka, koja po potrebi ipak može to biti. Sa ovim revolucionarnim konceptom guma i jedinstvenom tehnologijom, pronalazač zimske gume nam nagoveštava šta nas očekuje u budućnosti. Sa pritiskom na dugme, vozač može izvući šiljke kako bi poboljšao prijanjanje pneumatika. Kada prestane potreba za šiljcima, oni mogu da se uvuku nazad u gumu.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, vozač u skladu sa promenom uslova na putu može da kombinuje gume bez ili gume sa šiljcima. Šiljci se ne koriste na suvom kolovozu i u stabilnim zimskim uslovima ali se oni mogu aktivirati kod pojave leda radi poboljšanja bezbednosti.

Koncept guma, vodećeg stručnjaka za zimske gume u ​​svetu, koristi šaru i strukturna rešenja nove Nokian Hakkapeliitta SUV 8 zimske gume sa šiljcima. Šiljci se istovremeno izbacuju i uvlače na sve četiri gume. Telo šiljka je nepokretno, a pokreće se tvrda metalna čivija u sredini šiljka.

"Ovaj novi koncept guma je neverovatan tehnološki podvig, koji bi jednog dana mogao zaista postati stvarnost.", kaže Mati Morri, menadžer tehničke službe za korisnike u kompaniji Nokian Tyres. "Kao pioniri u svetu zimskih guma, mi smo pokazali da je moguće kombinovati prednosti zimske gume, kako sa šiljcima, tako i bez njih."

Nokian Hakkapeliitta je jedan od trenutno najpoznatijih svetskih brendova zimskih guma.