05.05.2016.

Nagrada za zimski pneumatik Nokian Hakkapeliitta R2 – Tehnologija godine 2016 za pneumatike

Nokian Tyres, najseverniji proizvođač pneumatika na svetu iz Finske, odneo je pobedu na veoma poštovanom izboru „Tehnologija godine 2016 za pneumatike“ sa zimskim pneumatikom Nokian Hakkapeliitta R2.

Novi Nokian Hakkapeliitta R2 je originalni zimski pneumatik konstruisan za BMW-ov jedinstveni električni automobil i3, koji objedinjuje ekstremno nizak otpor pri kotrljanju, prvoklasno prianjanje i izuzetan komfor u vožnji. Dimenzije novog modela pneumatika su155/70R19 88Q XL. Ovaj moderni uvod u porodicu Nokian Hakkapeliitta predstavlja tehnologiju budućnosti. To je prvi zimski pneumatik na svetu sa energetskom efikasnošću klase A. Prema testovima, pneumatik Nokian Hakkapeliitta R2 može da umanji otpor kotrljanja električnih vozila za čak 30%.

– Radijus kretanja je najvažniji vozačima električnih vozila, a to pitanje postaje problematično u uslovima hladnoće, kada performanse baterije mogu da budu ugrožene. Svaki kilometar se računa, pa kada je reč o pneumaticima, nizak otpor kotrljanja je obavezan uslov. Hakkapeliitta R2 kompanije Nokian znači da cena ne mora obavezno da bude uslov odličnog prianjanja po zimskom vremenu – dostojan nosilac titule „Tehnologija godine za pneumatike“, kaže Grejem Hips (Graham Heeps), urednik časopisa Tire Technology International i predsednik žirija.

– Ponosni smo što sa našim zimskim pneumatikom vrhunske klase Nokian Hakkapeliitta R2 možemo da ponudimo bolje zimsko prianjanje, više bezbrižnosti i, pogotovo, veći radijus kretanja stalno rastućem broju vlasnika električnih automobila. Više bezbednosti i ekologije kod prevoza je vodeći princip razvoja naših proizvoda, navodi Juha Pirhonen, potpredsednik za istraživanje i razvoj u kompaniji Nokian Tyres.

Nokian Tyres – sa severa, vladar ekstremnih uslova

Nokian Tyres, predvodnik u industriji pneumatika, poznat je po svojim visokokvalitetnim proizvodima, koji su pažljivo prilagođeni različitim tržištima i raznim zahtevnim potrebama. Preko polovine resursa namenjenih razvoju se troši na ispitivanje proizvoda.

Nokian Hakkapeliitta je jedan od najpoznajtijih zimskih pneumatika svuda gde vladaju pravi zimski uslovi. Zimski pneumaticiNokian Hakkapeliitta su rođeni, odnegovani i testirani u zahtevnim uslovima severa. Kompanija poseduje sopstveni ispitni centar koji se proteže na preko 700 hektara u mestu Ivalo, Finska Laponija, severno od Arktičkog kruga. Pravo testiranje pneumatika tamo obavljaju odeljenje za istraživanje i razvoj, te ispitni timovi i test vozači. Ivalo ispitni centar simulira ekstremne uslove zimske vožnje od novembra do maja, i danju i noću.

– Zaista smo zahvalni na ovoj značajnoj nagradi. Ovo je takođe odličan uvod za obeležavanje 80-godišnjice pneumatika Hakkapeliitta, kaže Pirhonen.

Izjave sudija – Tehnologija godine za pneumatike:

„Zimski pneumatik Hakkapeliitta R2 kompanije Nokian je poseban proizvod za posebno vozilo koji zadovoljava složene zahteve postavljene za zimski pneumatik ne ugrožavajući standarde kod otpora kotrljanja. Odlično urađeno!“

Džo Volter (Joe Walter), vanredni profesor na katedri za mašinstvo Univerziteta u Akronu

„Tehnologija kompanije Nokian Tyres kombinuje dve funkcionalne performanse pneumatika koje je najteže optimizovati i razvija ih u jedinstven proizvod.“

Sajed Taheri (Saied Taheri), direktor istraživačkog centra CenTiRe na Univerzitetu Virginia Tech   

„Zimski pneumatici su već neko vreme bili prozivani po pitanju unapređenja potrošnje goriva i dragocenost ove inovacije treba da bude prepoznata.“

Dr Stjuart Kuk (Stuart Cook), direktor istraživanja u istraživačkom centru TARRC

www.nokiantyres.com

Trgovinskil anac za pneumatike i servisna mreža Vianor kompanije Nokian Tyres:

http://vianor.com/