Pirelli auto gume

Kompanija izuzetnog ugleda, milanski Pirelli poznat je ne samo po auto gumama koje se prodaju na svim kontinentima, već i po sponzorisanju i snabdevanju gumama Formule 1, spozorisanju fudbalskog kluba Inter i prelepim Pirelli kalendarima.

Kao kompanija za proizvodnju auto guma, Pirelli je imao nešto drugačiji put od drugih starih proizvođača koji su biznis izgradili krajem 19. veka na gumama za bicikle, budući da je originalna delatnost Pirelli-ja (još od 1872.) bila proizvodnja opreme za ronjenje, da bi kasnije bio jedan od prvih snabdevača gumama trkačkih automobila, od 1907. godine. Danas je Pirelli peti najveći svetski proizvođač auto guma (prva četiri su Bridgestone, Michelin, Goodyear i Continental), prisutan u 160 zemalja, sa 22 fabrike širom sveta, a prodaja guma fokusiarana je na vozila srednje i visoke klase. Poznate savremene linije Pirelli guma uključuju letnje gume CINTURATO za udobnu i štedljivu vožnju uz nizak nivo buke i P ZERO zimske gume sa asimetričnim gazećim slojem i simetričnim ostatkom gume, što garantuje brže kočenje i bolju kontrolu vozila. Među zimskim gumama

za putnička vozila popularne su SOTTOZERO gume jednako dobre u lakšim i težim zimskim uslovima i SNOW CONTROL ekološke gume za manje ekstremne zimske uslove. Među vozačima 4x4 i SUV vozila najpoznatije su SCORPION gume koje kombinuju dobre performanse i udobnost sa dugim vekom trajanja. Među entuzijastima su popularne i Pirelli reli gume koje se lako mogu postaviti na standardna vozila.