Goodyear auto gume

Najpoznatija američka kompanija za proizvodnju auto guma, Goodyear postoji još od 1898 godine. Čuveni Ford T imao je Goodyear gume, a kompanija je pionir i u proizvodnji avionskih guma.

Ime je dobila po izumitelju savremene industrijske gume Čarlsu Gudejeru. Goodyear danas osim auto guma i guma za druga drumska vozila proizvodi i pneumatike za trke, prvenstveno NASCAR, za avione i poljoprivrednu mehanizaciju. Kompanija je uvrštena u 20 najuglednijih američkih brendova, prva je po obimu prodaje u Severnoj i Južnoj Americi i druga u Evropi, sa preko 50 miliona prodatih guma godišnje, a prodaja guma donosi promet od preko 15 milijardi dolara godišnje. Goodyear je multinacionalna kompanija sa 52 pogona u čak 22 zemlje.

Kompanija poseduje vrlo bogatu ponudu sa preko 20 linija auto guma, od kojih su najpoznatije EAGLE, EAGLE GT i EAGLE NCT sportske gume, F1 sportske gume, WRANGLER gume za sve terene namenjne 4x4 i SUV vozilima, ASSURANCE turing gume za udobnu vožnju i štednju goriva uključujući TRIPPLETREAD verzije za sve uslove, kao i ULTRA GRIP zimske gume.

Kompanija ima i jednu od najboljih ponuda guma za laka tereska i pick-up vozila, budući da je ovaj tip četvorotočkaša u SAD posebno popularan. 

Drugi tip vozila za koji Goodyear dizajnira posebne linije guma su tzv. Crossover ili CUV vozila, hibridi između džipova i putničkih automobila, i sve glavne linije auto guma dostupne su u posebnim CUV varijantama.