Nokian auto gume

Nokian je finska kompanija koja je prva proizvela zimske auto gume daleke 1934. godine, a i danas skoro 80% prodaje od 15 miliona guma koliko se godišnje proizvodi odlazi upravo na njihove ;uvene zimske gume.

Najveći deo proizvodnje obavlja se u Rusiji, a prodaja guma najuspešnija je upravo u Rusiji i skandinavskim zemljama. Komapnija je proteklih godina počela i proizvodnju guma za uslove puta i klimu srednje Evrope i Severne Amerike a gume iz tih serija najviše odgovaraju uslovima koji zimi vladaju na našim putevima.

Nokian zimske gume pobeđuju iz godine u godinu na većini nezavisnih testova guma u zimskim uslovima. Sedište kompanije, istraživanje i razvoj smešteni su u gradu Nokia u Finskoj, odakle je potekao i čuveni proizvođač telekomunikacione opreme, što je razlog sličnosti naziva ove dve kompanije.

Auto gume za putničke automobile iz serija WR A3 i WR D3 proizvedene za tržište  Srednje Evrope i najpogodnije su za uslove puta u Srbiji, dok su Hakkapelitta gume namenjene nordijskim uslovima i preporučju se za korišćenje u višim planinskim krajevima našeg regiona. Serija zLine namenjena je srednjeevropskim letnjim uslovima i odlične su na vlažnim podlogama, dok je i3 serija letnjih guma dizajnirana za male automobile, nižu potrošnju goriva i dobro prijanjanje na vlažnoj podlozi.

Jednako je dobra ponuda guma za 4x4 vozila, kombije i kamione, uz identičnu podelu na gume za nordijske odnosno srednjeevropske uslove puta, bilo letnje ili zimske.