Michelin gume

Michelin je najprepoznatljiviji svetski brend u proizvodnji auto guma i zajedno sa Bridgestone-om najveći svetski proizvođač (ove dve kompanije imaju godišnji promet od preko 25 milijardi dolara, skoro 10 milijardi više od trećeplasiranog Goodyear-a). Michelin je vlasnik brenda BFGoodrich i još nekoliko drugih brendova u istoj industriji, uključujući naš Tigar. Kompanija poseduje čak 69 proizvodna pogona širom sveta, a fabrikuje pored auto guma i pneumatike za druga vozila, uključujući čak i svemirska.

Braća Michelin su 1888. patentirali prvu gumu za bicikle koja nije morala da se lepi za ram i iste godine su osnovali kompaniju, koja je tokom decenija bila zaslužna i za druge važne izume, uključujući gume koje se ne izduvavaju ako se probuše (1934) i radijalne gume (1946). Michelin je osvojio brojne trofeje u F1, MotoGP, 24 časa Le Mana i drugim trkama, a kompanija je širom sveta poznata po svojoj maskoti, Mišelinovom čoveku od gume. Kada je reč o gumama za putnička vozila, ističu se PRIMACY gume široko korišćene na vozilima visokih performansi i među vozačima koji misle pre svega na bezbednost, jer su dizajnirane primarno za dobro kočenje i stabilnost u krivinama.

ENEGRY SAVER gume za standardna i električna vozila imaju veoma dug vek trajanja i štede gorivo a PILOT SPORT gume cenjene su zbog odlične upravljivosti i brzog kočenja, zbog čega se koriste i u endurance trkama. U drugim  segmentima, izdvajaju se ALPIN zimske gume za sve tipove vozila i LATITUDE gume za 4x4 i SUV vozila.