27.02.2017.

Autozeitung test letnjih guma

Pred podečak sezone prodaje letnjih guma, nemački auto magazin AutoZeitung testirao je deset pneumatika veličine 215/55 R17 W/Y. Testirane su samo gume trenutno dostupne u maloprodaji, tako da dve nove, Bridgestone Potenza T001 evo i Continental PREMIUMCONTACT 6, nisu ocenjivane ovoga puta. Umesto toga, pomenuta dva brenda su predstavljena odgovarajućim prethodnicima svakog pneumatika. Deset odabranih guma su montirane na VV Touran 1.4 TSI BlueMotion i podvrgnute brojnim testovima u vlažnim i suvim uslovima. Na spisku su bili Bridgestone Turanza T001, Continental PREMIUMCONTACT 5, Avon ZV7, Dunlop SP Sport ZE914 Ecorun, Goodiear Eagle Performance, Hankook Prime³, Michelin Primaci 3, Nokian zLine, Pirelli Cinturato P7 Blue i Vredestein Satin.

U interesu transparentnosti, AutoZeitung testeri izveštavaju da su Hankook test gume, prema podacima proizvođača, "nulta serija" proizvoda napravljenih po originalnim zahtevima i da nema razlike tokom testa gume, iako Hankok koristi zamensko jedinjenje za tržište koja pruža veću moć prijanjanja. Novo jedinjenje za Ventus Prime³ DOT 3416 umesto DOT 4016 namenjeno za evropsko tržište proizvodi se u Hankok fabrici u Mađarskoj.

Zvezda ovog testa je Michelin Pilot Sport 3, osvojivši 256 bodova od mogućih ukupno 300 (po 150 za vlažne i suve discipline). AutoZeitung testeri su bili toliko oduševljeni mokro - suvo učinkom da su Michelin pneumatik označili kao "uverljiv pobednik."

Ova publikacija doduše priznaje da je PREMIUMCONTACT 5 prevazišao performanse Michelin gume na mokrim površinama, međutim, dosta slabiji na suvom tako da je završio iza Primaci 3 sa 249 bodova.

Treće mesto dele dve gume, Goodiear EfficientGrip i Pirelli P7 Blue; svaka je osvojila 243 poena. Goodyear guma ima najkraći put kočenja na mokrom, kao i pohvalno mali otpor kotrljanja. Na drugoj strani bilansa, zamerka je "relativno spor odgovor na  rukovanje" što je sprečilo da penumatik bude bolje rangiran. Glavni nedostatak Pirelli gume bio njen akvaplaning u krivinama, međutim testeri su impresionirani u "sportskoj vožnji" i "visokom energetskom efikasnošću"

Nokian zLine je stigao do petog mesta sa 237 poena, a Hankook Prime³ šestog sa 225. Za Nokian zamerka je "suprotstavljen akvaplaning i prevelik otpor kotrljanja", ali osim toga utisak je fantastičan. Hankok guma ima odličan učinak na oba mokrim i suvim putevima i dostojno se ponela u odnosu na  više rangirane rivale. Obe gume su, pored prvih četiri, označene sa "preporučuje Autozeitung".

Dalje slede Bridgestone, sa 224 poena, Avon i Vredestein, svaki sa 214, i Falken, koji je postigao 208 poena. Performanse na vlažnom su pokazale nedostatak kod pneumatika Turanza T001, iako je opisan kao "jak" na suvom. Nedovoljno prijanjanje i visok otpor kotrljanja su glavne kritike upućene na račun ZV7, a obzirom na to da je Avon guma relativno novi proizvod Autozeitung smatra daje konačnu ocenu "razočaravajuće." Vintrac saten, koja je završila na istom nivou, predstavila se kao veoma efikasana guma, ali je razočarala kod dugog kočenja na suvom i slabog učinka na mokrom. Deseto i poslednje mesto je zauzeto od strane FK-ZE914 Ecorun. Prema AutoZeitung, Falken guma prošla dobro u akvaplaning testu, međutim, loše je okarakterisana po svojim dugim kočenjima.

AutoZeitung test